Algemeen

Het rapport “Het Noord-Brabantse Molenbehoud onder de loupe” is in 2010 gepubliceerd en bevat veel relevante gegevens omtrent de restauratie van molens. Hier vindt u het rapport

 

Lopende molenrestauraties in onze provincie

Staat de restauratie van uw molen er niet bij informeer de webbeheerder graag en uw informatie wordt toegevoegd.

 

Datum: 25-11-2021

Molen: De Onvermoeide, Hoevendijk 14941 LPRaamsdonksveer

Molenaar: Jos van Hamont

Foto: Jos van Hamont

Activiteit:

De restauratie van stellingkorenmolen De Onvermoeide in Raamsdonksveer is in voorbereiding/uitvoering.

Molenbouwbedrijf Coppes uit Bergharen heeft van de gemeente Geertruidenberg opdracht gekregen om een aantal restauraties uit te voeren. Momenteel is Coppes bezig met de voorbereiding voor het vervangen van het gevlucht uit 1974. Hoewel niet zichtbaar bleek bij het doormeten van de roeden ter hoogte van de askop de stalen platen dusdanig te zijn verzwakt dat vervanging noodzakelijk is.
De twee 2 nieuwe, gelaste roeden met een roelengte 26 meter worden uitgevoerd in een z.g. “Brabants” model waarbij de zeilbreedte 1,85 meter zal worden terwijl de huidige breedte is 1,58 meter is. Ook de voorhekbreedte gaat van 43 centimeter naar 62 centimeter. De nieuwe roeden worden ook voorzien van nieuwe zeilen waarvan twee zeilen in bruin (voor de buitenroe) en twee zeilen in wit (voor de binnenroe) worden aangebracht.
Verder worden er nog een aantal reparaties uitgevoerd. Zo worden er een 3-tal balkkoppen polymeerchemisch hersteld en een 9-tal balkkoppen voorzien van een sleutelstuk.
Aan de eiken stelling uit 1974 worden zo’n 14 stellingplanken en 5 liggers en schoren vervangen. Aansluitend wordt er op vier stellingdelen een mastiekkraag, die aansluit op de bestaande goot aangebracht om de waterdichtheid van de romp onder de stelling te verbeteren. Op een aantal plekken worden tevens holle ruimtes in het metselwerk geïnjecteerd.
Aansluitend worden er een aantal kleine reparaties aan de vloerdelen, de dakbedekking, steenrondsel en het spoorwiel uitgevoerd. Ook de bliksemafleidingsinstallatie wordt gecontroleerd op onvolkomenheden en indien nodig hersteld waarna onze mooie Brabantse trots weer compleet d.w.z. bedrijfsvaardig opgeleverd wordt.

(Met dank aan molenaar Jos van Hamont)

 

 

Datum: 22-11-2021

Molen: De Hoop, Verlengde Molenstraat 15437 BJBeers

Eigenaar: Bert Claasen

Foto: Max Beijk en Aart Mul

Activiteit:

Op 15 juni was het dan eindelijk zover dat de nieuwe kap, gebouwd door de huidige bewoner en eigenaar van deze molen, de heer Bert Claasen en Beijk Molenmakers in Afferden, geplaatst kon worden.  Nadat de molen in 1960 buiten bedrijf was gesteld, en onttakeld in 1985, werd ook de geheel vervallen kap verwijderd. De molenromp raakt daarna steeds meer in verval.

Er is intensief geprobeerd om de ooit fraaie stenen stellingmolen uit 1840 weer volledig te restaureren. Dit bleek uiteindelijk financieel niet haalbaar. De vervallen romp is toen gekocht door de heer Claasen, die dicht bij de molen een bedrijf heeft dat gespecialiseerd is in onderhoud en vernieuwing van o.a. monumenten. Met toestemming van de RCE kon hij in 2012 beginnen met restauratie en realiseren van een woonbestemming. Dat was in 2020 grotendeels gerealiseerd.
Maar wat nog ontbrak was de kap. Er waren nog wel onderdelen van de oude kap, waaronder de houten molenas met insteekkop en het bovenwiel.

De nieuwe kap, die gezamenlijk werd gebouwd., was in mei klaar om te plaatsen.

Molen ‘De Hoop’ oogt nu weer als een waardig monument voor deze vroegere schors ( -run) en korenmolen bij het dorp Beers.

 

 

Datum: 20-9-2021

Molen: De Vooruitgang, Molenstraat 4b, 5441 Oeffelt

Molenaars: John Houben

Foto: John Houben

Activiteit:

Molenaar Theo van Bergen. Door zijn tomeloze inzet werden deze roeden geplaats in 1987 en De Vooruitgang weer draaivaardig opgeleverd.
Nu liggen ze in het gras, naast de molen. Maar in juli 2022 zal De Vooruitgang weer helemaal maalvaardig zijn en weer met de Fauel fokwieken worden opgeleverd. Meer details zijn te lezen via onderstaande link:

Verwijderen van de roeden van De Vooruitgang in Oeffelt_ De Gelderlander -Maasland_ 17-09-2021

Datum: 18-9-2021

Molen: Zandwijkse molen, Uppelse Steeg 1, 4286 EZ Almkerk

Molenaars: Jan de Peuter, Marco van Steenis

Foto: Jan de Peuter

Activiteit:

Zandwijkse molen heeft dit voorjaar een nieuw rietdek heeft gekregen.

 

 

Datum: 14-9-2021

Molen: Vervoorne molen, Schenkeldijk4251 PV Werkendam

Molenaars: Jan de Peuter, Dirk de Ruijter

Vervoorne molen

Foto: Jan de Peuter

Kap Vervoorne molen

Foto: Jan de Peuter

Vervoorne Molen

Foto: Jan de Peuter

Activiteit:

Restauratie Vervoorne molen nadert zijn voltooiing.

Op 25 november 2020 werden de roeden gestreken, schoren, spruiten en staartbalk verwijderd, voor wat de grootste restauratie zal blijken te zijn die de molen in zijn ruim 300-jarig bestaan meemaakt.

Het belangrijkste onderdeel van deze restauratie is het voorkomen van verder scheef zakken van de molen.  Daarom zijn er 15 buispalen van 12m net voor de vorstperiode de grond in gegaan. Na de vorstperiode werd verdergegaan met de funderingswerkzaamheden en is de fundering aangehecht aan de veldmuren.

Gedurende het werk werd bedacht dat men het 8-kant misschien wel helemaal recht zou kunnen zetten op de veldmuren, dat gebeurde op 31 mei nadat op 18 mei de kap eraf getakeld was. In de winterperiode zijn ,in de werkplaats van Straver, onderdelen van de kruivloer en de overring die vernieuwd moesten worden, in orde gemaakt.

Op 15 juni is de kap weer teruggeplaatst en zijn de roeden gestoken waarvan de binnenroe een nieuw exemplaar is.  De molen is nu zover afgewerkt dat het alleen nog wachten is op de metselaar, die het halve 8-kant van de veldmuren nog op moet metselen. (0-12cm)

Op donderdag 21 oktober is de officiële opening gepland, hierbij zullen 40 genodigden aanwezig zijn.

Als er mensen zijn die dat graag aanschouwen en niet bij de genodigden horen, bedenk dan dat de molen op die dag alleen per fiets of lopend te bereiken is. Vanaf A-27 carpool/busstation, de Tol is het 1 km lopen.

(Met dank aan molenaar Jan de Peuter)

 

 

Datum: 21-8-2021

Molen: Martinus, Molenstraat 245835 AZBeugen

Molenaars: Harm van Es, Pieter Aarts, Marko Sturm

Foto: Aart Mul

Activiteit:

In oktober 2019 heeft een gespecialiseerd bedrijf de roeden van de Martinus getest op lasfouten. Uit die controle is gebleken dat in een van de roeden een slechte contactlas van 8 cm zat. Gemeente Boxmeer heeft naar aanleiding van deze controle een order geplaatst bij molenmaker Beijk uit Afferden om nieuwe roeden voor de Martinus te maken. In de order zijn gelijk een aantal onderdelen opgenomen die ook vervangen moesten worden.

24 Juli 2021 was het zo ver en is Molenmaker Beijk begonnen met het vervangen van het gevlucht en de overige onderdelen. Gelijk zijn de korte en lange spruit vervangen. Volgens overlevering was de oude korte spruit nog origineel en was dus meer dan 150 jaar oud. De lange spruit was in 1995 vervangen. Beide waren aan vervanging toe.

Binnen 14 dagen is de molen voorzien van een nieuw gevlucht en nieuwe spruiten. Dat was natuurlijk alleen mogelijk doordat de hout- en metaal vakmensen van Beijk Molenmakers in de werkplaats in Afferderden( L.) al enkele maanden hebben gewerkt aan het gereed maken van de spruiten, de gelaste roeden, de hekkens en de nieuwe ‘Van Bussel’ neuzen. En alles bleek perfect te passen !
Petje af voor de molenmakers uit Afferden. Zonder het vakkundige hijswerk met een grote kraan van Jenniskens Kraanverhuur uit Beugen, was het ook allemaal niet zo mogelijk geweest. Na de bouwvak zullen de remkleppen en de klampen voor de zeilen nog geplaatst worden. Ook dan zullen er nog een aantal kruipalen vervangen worden.” We hopen dat de Martinus hiermee nu weer vele jaren kan draaien.

 

Datum: 14-4-2021

Molen: Laurentia, Hoberg 25763 BSMilheeze

Molenaars: Marinus Verheijen, Gerry Verwegen

Foto: Gerard Sturkenboom

Activiteit:

Bergmolen “Laurentia” in Milheeze heeft een restauratie ondergaan waarbij op 31 maart de nieuwe geklonken roeden zijn gestoken.

De werkzaamheden omhelzen:

  • 2 nieuwe, geklonken roeden met Van Bussel stroomlijnneuzen en neusremkleppen (van 1944 tot 1965 heeft de molen ook al deze wiekverbetering gehad)
  • Opvallend is de rood-wit-blauwe schildering op de stroomlijn. Sinds de jaren ’30 is dit op deze molen toegepast.
  • Restauratie van lange spruit (een oude geklonken roede)
  • Nieuwe windpeluw, korte spruit en lange en korte schoren

Op 14 april 2021 zijn de werkzaamheden voltooid en staat de molen er weer prachtig bij.

 

 

Datum: 25-2-2021

Molen: Zeldenrust, Burgemeester van Houtstraat 60, 6021 AW, Budel

Molenaars: E.C.G. Kees en R. Meijering

Foto: Gerard Sturkenboom

Activiteit:

Molenmaker Adriaens uit Weert heeft 2 maanden geleden de oude binnenroede gedemonteerd. Deze roede is een geklinknagelde POT roede (nr. 1868) uit 1900! Na restauratie is de binnenroede weer gestoken.

Meer informatie over de molen is te vinden op de Molendatabase: Zeldenrust

 

 

Datum: 25-2-2021

Molen: ‘t Nupke, molenakker 3, 5664 ET Geldrop

Molenaars: Frans Tullemans, Dave Royle, Willem Boender

Foto: Gerard Sturkenboom

Activiteit:

Molenmaker Adriaens uit Weert heeft op 25 februari 2021 beide gelaste roeden (zgn. Derckx roeden uit 1979) uitgenomen en deze voor een inspectie,reparatie en opknap naar zijn werkplaats gebracht. De spectaculaire activiteiten van de molenmaker trok ook de aandacht van de lokale krant. Lees het artikel daarover hier.

Geschiedenis

In 1843 is de molen gebouwd door Anthonij Sevens afkomstig uit het Belgische Overpelt. De molen werd gebouw op een stukje grond genaamd “Het Nupke” wat Brabants is voor nopje, knoopje of bultje. De molen zelf heeft nooit een naam gehad, totdat de eerste vrijwillig molenaar Vlemmix in de jaren ’70 van de 20e eeuw het een aardig idee vond de molen zelf die naam te geven. Meer achtergrond informatie over de molen is te vinden op de website van ‘t Nupke.

De molenbiotoop van het t’Nupke ondervindt veel hinder van de omliggende bebouwing. Men is voornemens nog meer te bouwen in de buurt van de molen. De molenaars strijden echter voor het laatste beetje wind.

Meer informatie over de molen is te vinden op de Molendatabase: ‘t Nupke

 

Voltooide molenrestauraties

Klik hier voor een fotoverslag van de restauraties die in de periode 2013-2015 zijn uitgevoerd.

2016: Over de restauratie van korenmolen Jan van Cuijk is hier een verslag te vinden.

2017: Het bijzondere restauratieverhaal van de Gemertse Volksvriend kunt u hier nalezen.

2018: Het verslag van de restauratie van molen De Arend te Wouw leest u hier.

2019-2020: Over de restauratie van Molen de Hoop te Bavel leest u hier.

 

703_Geffen_(N-Br)._Zeldenrust_1