Omroep Brabant besteedt aandacht aan “Slechte wind”

Deze molens hebben last van ‘slechte wind’ en dat komt door nieuwbouw

Omroep Brabant
zaterdag om 18:00 • Aangepast zaterdag om 19:21

 

Frans Tullemans is al dertig jaar molenaar van molen ‘t Nupke in Geldrop. Maar als de bouw van een vijftien meter hoge flat bij zijn molen doorgaat, dan heeft hij een moeilijke beslissing te nemen. Dan komt aan zijn lange molenaarsbestaan bij de 180 jaar oude molen wellicht een einde. Door de nieuwbouw verandert de wind rondom de molen namelijk. En dan doet die het niet goed meer.
Profielfoto van Alice van der Plas

Geschreven door

Dat heeft te maken met hoe de wind rondom de gebouwen in de omgeving beweegt. “Ik snap dat er woningen gebouwd moeten worden”, zegt Frans. “Maar er zijn in Geldrop zat andere plekken om te bouwen.”

Zijn molen is niet de enige die last heeft van een veranderende omgeving en dus ‘slechte wind’. De omgeving van veel molens staat onder druk. Door nieuwbouwprojecten of oprukkend groen hebben 49 van de 126 molens in onze provincie een slechte omgeving, staat in een rapport van de Molenstichting Noord-Brabant. De wind rondom de molen is soms te weinig of dan weer juist teveel en vaak ook nog eens te vlagerig.

“Als de molen niet goed kan draaien, gaat hij verloren.”

Ook de 500 jaar oude standerdmolen Oostenwind in Asten kampt met slechte wind. Een grote industriehal in de buurt wordt uitgebreid. Het gebouw wordt 12 meter hoog. “De gemeente Asten heeft veel voor de molen over. Ze betalen de restauraties. Maar als ik over windvang begin, dan schakelen ze uit”, vertelt molenaar Geert van Stekelenburg.

Veel molens in Nederland zijn monumenten en worden beschermd. De omgeving van de molen hoort daar wat Geert betreft ook bij. “Het is geen onwil, maar de gemeente beseft het belang van een goede omgeving voor de molen niet. Dat is ook onderdeel van het monument. Als de molen niet goed kan draaien, gaat hij verloren.”

Het probleem is dan ook een beetje onzichtbaar. De molens in Geldrop en Asten lijken vrij te staan. Toch is de wind die uiteindelijk bij de molen komt dus niet goed genoeg. En wordt meel malen een nachtmerrie. “De kwaliteit is daardoor heel wisselend”, zegt Frans. “Je moet de molen ook voortdurend bijsturen en dat is bijna niet meer te doen.”

“Een standerdmolen kan deze windvlagen niet aan.”

De vlagerige wind is funest voor de molen van Geert. Mede hierdoor heeft de molen al drie restauraties in dertig jaar moeten ondergaan. “Een standerdmolen is kwetsbaar, die kan deze windvlagen niet aan.”

Of een elektrische motor in de molen dan geen oplossing is. Volgens Frans en Geert is het gesuggereerd vanuit de gemeente. En ze kregen er allebei bijna een rolberoerte van. “De gemeente wil er een soort tuinkabouter van maken, een toeristisch object. Maar dit is werktuig”, zegt Frans. “Dit komt heel dicht in de buurt van het woord cultuurbarbaar”, zegt Geert.

Hij moet er niet aan denken om zijn familiemolen te moeten sluiten. Zijn opa begon in 1894 met malen. De molen viel twee keer om en vloog een keer in brand. “Deze molen heeft veel meegemaakt. Ik heb er een emotionele band mee”, zegt Geert. “Ik zie de molen ook als een monument voor Asten.”

Molenaar Geert van Stekelenburg is naar de rechter gestapt om de hoogbouw om zijn molen tegen te houden. Hij verloor. Hij wacht nu op de Raad van State. Ook de molenaars van ’t Nupke stonden daar vorige week. Zij hadden hun eerste rechtszaak voor de Bossche rechtbank wel gewonnen. “Dat geeft hoop”, zegt Geert.

Molenaars vrezen einde verhaal voor ’t Nupke door bouwplannen: ‘Zonder wind raakt molen in verval’

DEN HAAG/GELDROP – ,,Als het op deze manier doorgaat met de Geldropse bouwplannen rondom de molen, zijn we op weg naar het einde met ’t Nupke,” zei molenaar Frans Tullemans bij de Raad van State.

Aanmelding voor Brabantse Molenprijs

Brabantse Molenprijs

Waarom

Molenstichting Noord-Brabant zet zich in voor de ongeveer 130 molens die nog herkenbaar in het Brabantse land staan. Ons doel is het bevorderen van het behoud van molens en restanten van molens in Noord- Brabant.
In dit kader heeft ons bestuur besloten om, zoals bijvoorbeeld in Limburg al langer bestaat, een molenprijs in het leven te roepen. Bedoeling hiervan is de inzet van mensen in de molenwereld onder de aandacht te brengen. “Molenwerk” is immers vrijwilligerswerk. De Brabantse Molenprijs is een blijk van waardering voor dit vrijwillige werk.

Het gaat hierbij om een tweejaarlijkse Brabantse Molenprijs, die voor het eerst in 2019 is toegekend.

Wie

Voor deze Brabantse Molenprijs komen mensen in aanmerking die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Brabantse molens en molenaars.
Kent u iemand, die hieraan voldoet, dan kunt u die bij ons voordragen. Daarbij vragen wij u aan te geven, waarom u vindt dat de betrokken persoon voor de prijs in aanmerking komt en wat zijn of haar verdiensten zijn.

Wat

De prijs bestaat uit een replica van het beeld, dat bij de molen in Lieshout staat en is gemaakt door Charles Vergouwen.
Daarbij hoort een oorkonde, waarop de verdiensten van de ontvanger van de prijs worden aangegeven.

Wanneer

De feestelijke uitreiking van de Brabantse Molenprijs vindt in principe plaats op open monumentendag (het tweede weekend van september), op zondag.
Dit gebeurt op een molen in Noord-Brabant, op wisselende locatie.

Hoe

Kent u iemand, die zich op bijzondere wijze inzet of heeft ingezet voor de Brabantse molen en molenaars, dan kunt u dit aan ons laten weten. Voorstellen voor toekenning van de Brabantse Molenprijs kunt u sturen aan molenstichtingnoordbrabant@outlook.com t.a.v. de secretaris van de molenstichting.

Dit moet gebeuren vóór 15 mei 2023.
Uw aanmeldingen zien wij met belangstelling tegemoet.

En dan

De ingekomen voorstellen worden bekeken door de commissie, die daarvoor door het bestuur is aangewezen. Deze commissie bestaat uit Robert Salomons, Hub van Erve. Marloes van de Hei. Zij selecteert en doet een voorstel aan het bestuur, dat vervolgens het besluit neemt.

Laat de aanmeldingen maar komen!

www.molenstichtingnoord-brabant.nl

 

Nieuwsbrief – Extra

10 april heropening molen de Vooruitgang te Oeffelt

Foto via molenaars van De Vooruitgang te Oeffelt.

Uitnodiging heropening molen “de Vooruitgang” te Oeffelt (gemeente Land van Cuijk)

Op maandag 10 april om 11.00 uur (tweede Paasdag) zal wethouder Joost Hendriks, door het lichten van de vang, molen “de Vooruitgang” in Oeffelt weer laten draaien, om hiermee de restauratie af te sluiten.

Restauratie

De molen heeft bijna drie jaren stil gelegen door de grote restauratie. Deze was nodig omdat de roeden technisch afgekeurd waren en zijn vervangen. Ook is de hele molen aangepakt en weer in orde gebracht.

Omdat de wieken volledig vervangen zijn hebben we de kans benut om het fokwieksysteem weer terug te brengen. Dit systeem is, na de oorlog, op de molen aangebracht door de gebr. Manders in samenwerking met Ir Fauël, de bedenker van dit systeem. Het systeem is in 1946 gebouwd door de gebr. Haerkens uit Oeffelt.

De molen was de eerste molen in Nederland met dit nieuwe wieksysteem en is daarom bekend in de Nederlandse molenwereld. Met het nieuwe wieksysteem is de molen teruggebracht naar de laatste staat, waarin hij fungeerde als malende windmolen.

Toegankelijkheid

De toegangstrap op de begane grond van de molen was zeer steil. Het was een hinderpaal voor mensen die slecht ter been zijn. Als afsluiting van de restauratie is in de molen een gewone toegangstrap aangebracht, waardoor de molen publieksvriendelijk is geworden. Een bezoek aan de molen is nu voor meer mensen mogelijk.

Ter gelegenheid van deze opening is een kleine expositie ingericht op de begane grond door “Heem en Historie Oeffelt”. Getoond worden foto’s en gegevens van de beide molens van Oeffelt.

Regionale Molendag

Op tweede Paasdag zijn in het Land van Cuijk 5 molens geopend in verband met de regionale molendag, georganiseerd door de Molenvrienden Land van Cuijk. De geopende molens zijn: Oeffelt, Cuijk, Linden, Gassel en Mill. Onze molen is de hele dag open. U kunt de 5 molens bezoeken via een fietsroute. De route is verkrijgbaar bij de deelnemende molens.

Opening, het lichten van de vang

Wij stellen uw aanwezigheid bij het lichten van de vang door de wethouder zeer op prijs. Wij willen u graag vanaf 10.30 uur ontvangen.

Op een molen is er echter beperkt plaats. Daarom vragen wij u een bericht ter bevestiging sturen. Dit kan direct naar email: johnhouben@gmail.com.

Na de opening is de molen de gehele dag geopend en te bezichtigen. U bent van harte welkom op 10 april.
De molenaars van “de Vooruitgang”, Oeffelt.

 

 

Bijzondere Molenkaarten uit Oekraïne

Foto van stichting Levende Molens Roosendaal, een van de kaarten uit de reeks molens uit Oekraïne

 

Stichting Levende Molens Roosendaal heeft weer een nieuwe editie van hun ‘Molencatalogus’ (voorheen: de Uitgavenlijst) en ‘Nieuwsbrief’. Deze zijn te vinden op hun website www.molencentrum.nl

Bijzonder nieuws is dat er ondanks de afschuwelijke oorlog die dat land teistert de lang verwachte prentkaartenreeks van molens in Oekraïne is verschenen! Wat een prestatie en een groot chapeau voor onze molenvrienden aldaar! Meer informatie over dit project kunt u vinden in de bijgevoegde pdf: Omslag

In de volgende Molencatalogus hoopt de stichting melding te maken van de voorintekening van het nieuwe boek over Hondenmolens in de Lage Landen, door Jan Delcour en John Verpaalen. Het manuscript bevindt zich momenteel in de eindfase. De oplage zal, gezien het specifieke onderwerp, beperkt zijn.

Een ander nieuwtje is dat de stichting werkt aan een serie prentkaarten met vijf Nederlandse hondenmolens en een nieuwe serie over rosmolens. 

Mocht u meer willen weten over de stichting Levende Molens Roosendaal en het laatste nieuws en de jongste uitgaven op het gebied van molenboeken, -tijdschriften, -prentkaarten en -postzegels, kijk dan graag op hun website.

 

Jesse Jongste Molenaar in Brabant

Jesse Bergquist is onlangs geslaagd voor zijn molenaars diploma en is daarmee de jongste molenaar in Brabant. Van harte gefeliciteerd en wij wensen je geweldige jaren op de molen!

Uiteraard is dit bijzondere feit ook de pers ter oren gekomen. Hieronder vindt u een aantal links met het verhaal van Jesse:

ZuidwestTV

OmroepBrabant

 

Foto gemaakt door Monique van Gremberghe

Nieuwe molenaars in Halsteren

 

 

André van Weenen(l) en Ton Timmermans gaan samen met Johan de Reu die deze zomer verhuist naar Bergen op Zoom, de Antoniusmolen in Halsteren draaien. © pix4profs/petervantrijen

Nieuwe molenaars laten Halsterse Antoniusmolen weer draaien

HALSTEREN – Zowat een halfjaar stond hij stil, bij gebrek aan een molenaar. Met de West-Brabantse molendag komt daar zondag verandering in. Twee molenaars en een molenaar in opleiding hebben zich gemeld om de Antoniusmolen in Halsteren voortaan draaiende te houden. ,,We vinden het belangrijk dat de molen bewaard blijft voor toekomstige generaties.’’

Lees het hele artikel hier

Schema Theorie les Molenaars in Opleiding

De afdeling Noord-Brabant van het Gilde van Molenaars organiseert theorielessen voor alle molenaars in opleiding in Brabant.

Deze lessen zijn bedoeld ter ondersteuning van leden in opleiding in verband met de voorbereiding op hun examen. Aan het einde van deze theoriecyclus brengen we een bezoek aan het Openluchtmuseum te Arnhem (bij voldoende belangstelling).

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar afd-nb@gildevanmolenaars.nl

 

DATUM PLAATS DOCENT ONDERWERP
28 feb 2023 Museum de Dorpsdokter Peter van Rongen Introductie en arbo-veiligheid
7 mrt 2023 Museum de Dorpsdokter Patrick van Kessel Wieksystemen
14 mrt 2023 Museum de Dorpsdokter Hub van Erve De vang
21 mrt 2023 Museum de Dorpsdokter Erwin Janssen Bovenas; wielen, kruiwerken
28 mrt 2023 Museum de Dorpsdokter Petro van Doorne Het Weer
4 apr 2023 Museum de Dorpsdokter Geert van Stekelenburg De standerdmolen
18 apr 2023 Museum de Dorpsdokter Peter van Rongen / Onno Wubbels Knopen, schiemanswerk
25 apr 2023 Museum de Dorpsdokter Patrick van Kessel De korenmolen
2 mei 2023 Museum de Dorpsdokter Erwin Janssen Bovenkruier, kap, kruien
23 mei 2023 Museum de Dorpsdokter Sven Verbeek Poldermolens, wateropvoerwerktuigen
6 jun 2023 Holtens’ Molen Peter van Rongen Olie-, houtzaag- en andere industriemolens
(nog vast te stellen) Arnhem Ada Meurs / Mark den Boer Nederlands OpenLucht Museum

Adressen:

Theorielessen: Museum de Dorpsdokter, Doelenstraat 51, 5081 CK Hilvarenbeek: (nabij molen De Doornboom)
Excursie industriemolen: Holtens’ Molen, Veldstraat 39, 5751 AA Deurne
Excursie Nederlands Openlucht Museum: Nederlands OpenLucht Museum, Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem

MolenNetwerk KempenBroek toegevoegd aan Register Borgen immaterieel erfgoed Belgie.

PERSBERICHT

De Vlaamse minister van Cultuur, Jan Jambon, heeft 6 nieuwe borgingspraktijken toegevoegd aan het Register van inspirerende voorbeelden rond het Borgen van immaterieel erfgoed. 

Dat register bundelt goede voorbeelden die anderen kunnen inspireren bij het koesteren, delen en doorgeven van hun eigen niet-tastbaar erfgoed.

Een van deze initiatieven is MolenNetwerk KempenBroek vzw. 

Het Molennetwerk is actief in GrensPark Kempen~Broek in de gemeenten Weert, Leudal, Nederweert, Cranendonck (Budel) en de Belgisch Limburgse gemeenten Maaseik, Kinrooi, Bree, Bocholt, Hamont-Achel en Pelt.

Onderstaand de omschrijving en motivatie van de experten commissie die de nominaties heeft beoordeeld en de Minister heeft geadviseerd.

Molennetwerk KempenBroek vzw GrensPark Kempen-Broek is een verrassend gevarieerd natuurgebied waar nog 47 watermolens en windmolens draaien en malen. Molennetwerk KempenBroek vzw is een vrijwilligersorganisatie die in 2015 is opgericht en zich inzet voor de promotie en het behoud van het molenerfgoed en het molenaarsambacht in GrensPark Kempen-Broek en in enkele direct aan Kempen-Broek grenzende gemeenten in Vlaanderen en Nederland. De vzw heeft ook aandacht voor de natuur van het grenspark en voor de mensen die er wonen. Ze brengt mens, natuur, cultuur en erfgoed samen. De organisatie zet actief in op het molenerfgoed, via verschillende kanalen (o.a. een blog) en initiatieven (o.a. wandel- en fietsroutes). Ze doet dit grensoverschrijdend voor alle 47 molens. 

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Het initiatief toont de kracht van samenwerken over de grenzen heen. De vrijwilligersorganisatie brengt mens, natuur, cultuur en erfgoed samen, met het park en de molens als vertrekpunt. Daarbij gaat het niet alleen over het historische en ambachtelijke aspect van de molens, maar ook over de molens als ontmoetingsplekken. Zo zet de organisatie het molenerfgoed op de kaart, verhoogt ze het draagvlak voor het molenbehoud en inspireert ze nieuwe vrijwillige molenaars.”

“Als MolenNetwerk KempenBroek vzw zijn wij erg vereerd en verheugd over het toekennen van dit schouderklopje aan onze VZW.

Voor ons vormt dit een extra motivatie om ons, met nog meer overtuiging en daadkracht, grensoverschrijdend in te zetten voor het behoud van het bijzondere molenerfgoed binnen GrensPark KempenBroek en voor het creëren van het noodzakelijke draagvlak onder de bewoners van GrensPark Kempen~Broek voor het molenerfgoed waardoor jong en oud(er) zich niet alléén meer betrokken voelen bij het behoud van dit bijzondere erfgoed maar zich mogelijk ook eerder én vaker actief gaan inzetten voor het molenbeheer en molenbehoud”, reageert voorzitter Vincent van den Berg van het MolenNetwerk KempenBroek op de plaatsing in het Register.

“Zo willen wij de toekomst van ons historisch molenerfgoed en van het ambacht van vrijwillig molenaar (niet voor niets aangewezen als Unesco Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland én Vlaanderen) borgen. Zodat er óók over 10, 20 of 50 jaar nog veel molens in GrensPark Kempen~Broek ons mooie landschap kruiden, draaien en liefst ook malen, olie slaan of hout zagen. Er is nog veel werk te doen” 

Over MolenNetwerk KempenBroek vzw:

Het Molennetwerk KempenBroek werd in 2015 opgericht op initiatief van enkele molenvrijwilligers, moleneigenaren en molenbeheerders uit de Belgisch/Nederlandse grensstreek tussen Maaseik, Kinrooi, Bree, Bocholt, Hamont-Achel en de Nederlandse buurgemeenten Leudal, Weert, Nederweert en Budel (Cranendonck) Doel van de vrijwillige samenwerking was de gemeenschappelijke problemen waarmee moleneigenaren, beheerders en vrijwilligers te maken krijgen, gemeenschappelijk én grensoverschrijdend aan te pakken.

Daarnaast wil het MolenNetwerk de belangstelling voor de molens in GrensPark Kempen~Broek vergroten door de molens toeristisch op de kaart te zetten. 

Door ook bij de bewoners van de streek meer interesse voor de molens te genereren, hoopt het MolenNetwerk bovendien dat ook het draagvlak voor het molenbeheer en -behoud zal groeien en dat meer mensen zich voor de molens gaan interesseren en inzetten. Hierdoor kan het bijzondere molenerfgoed in Kempen~Broek waar nog 47 wind- en watermolens staan, geborgd worden voor de toekomst.

Meer over het MolenNetwerk KempenBroek kunt u lezen op

www.kempenbroekmolens.be  en www.kempenbroekmolens.nl

www.molenfietsen.eu  en www.molenlopen.eu  www.molenagenda.com