Algemeen
Het rapport “Het Noord-Brabantse Molenbehoud onder de loupe” is in 2010 gepubliceerd en bevat veel relevante gegevens omtrent de restauratie van molens. Hier vindt u het rapport
Info Roeden alle Brabantse Molens:
alle_aanwezige_gelaste_roeden_NB
Lopende molenrestauraties in onze provincie
Staat de restauratie van uw molen er niet bij informeer de webbeheerder graag en uw informatie wordt toegevoegd.
Datum: 29-12-2023
Molen: De Kerkhovense molen, Langvennen Oost 120,
5061 DR Oisterwijk
Molenaar: Hub van Erve, Henny Willemsen, Leen Lagerwerf, Wim Coppens, Ruud van Beers, Nico Kors en Joris Holman.
Scheur in de molenas van de Kerkhovense Molen in Oisterwijk
In afgelopen april werd een versleten vulstuk rond de molenas van de Kerkhovense Molen door de molenmaker verwijderd. Tot zijn en onze schrik bleek er een scheur in de molenas te zitten met een lengte van 1 meter. Sinds deze bevinding stond de molen noodgedwongen stil. Het motorkoppel stenen in de molen zorgde ervoor dat bakkers en thuisbakkers van meel konden blijven worden voorzien. Hoe lang de scheur er al zit is onduidelijk. De as dateert uit 1850, fabricaat Penn&Comp uit Dordrecht. Hij is afkomstig van de molen Polder Buitenland van Rhoon en is in Oisterwijk in 1912 gestoken.
Na overleg met molenmakers en andere deskundigen bleven twee herstelopties over. De eerste is de as te krammen en de tweede optie is langere vulstukken aan te brengen. Beide opties hebben voor- en nadelen. De eerste optie, het krammen, geeft betere stabiliteit en voorkomt verder scheuren. Met de tweede optie, langere vulstukken, worden veel dynamische torsiekrachten op de as voorkomen. Tevens is het een esthetisch keurige oplossing doordat er inlands eiken wordt gebruikt. Na veel discussie is gekozen voor een combinatie van beide oplossingen. Dit is uiteraard een stuk duurder maar geeft een veel grotere stabiliteit en veiligheid.
In november is het werk door molenmaker opgeleverd, het geleverde werk ziet er prachtig uit en maalt de molen weer als vanouds. Voor de Stichting De Kerkhovense Molen is het heel verheugend dat vele kleine en grote donaties de kosten grotendeels hebben gedekt.
(Met dank aan Paul Terwindt,Secretaris Stichting De Kerkhovense Molen)
Datum: 3-7-2023
Molen: Heimolen, Wanroijseweg 99, 5454 NE Sint Hubert
Molenaar: Walter Cornelissen, Aart Mul
Vorige week is een nieuwe wiek geplaatst op de Heimolen in Sint Hubert. “De oude wiek, of zoals wij molenaars zeggen een roede, was aan vervanging toe.”
Dat vertelt Walter Cornelissen, vrijwillig molenaar van de Heimolen.“Dit heeft te maken met het hekwerk dat zeer slecht was en de oude “van Bussel” stroomlijn neus had geen remkleppen. Voor veilig draaien met de molen is dit wel gewenst. Tevens is de oude roede van het fabricaat “Derckx, “gestoken in 1993, vaker verdacht van haarscheurtjes in de lassen. Dit alles was de reden om het geheel te gaan vervangen.” Molenmaker Beijk uit Afferden Limburg heeft van de gemeente Land van Cuijk de opdracht gekregen voor deze vervanging. De roede, de nieuwe ‘van Bussel’ neuzen en alle andere onderdelen die voor deze vervanging nodig zijn, waren al ruim van tevoren gemaakt in de werkplaatsen van molenmaker Beijk. Om een nieuwe roede te plaatsen zal eerst de oude verwijderd moeten worden en dat is een vakkundig werkje. “De roede is 25 meter lang en dan mag er niks misgaan. Als de oude roede verwijderd is wordt eerst de kop waar die in zat ontroest en van een coating voorzien. Dan kan de nieuwe roede er weer ingeschoven worden en met wiggen vastgezet worden. Daarna komen en nieuwe Larix heklatten erin en kan de nieuwe “van Bussel” stroomlijnneus met remkleppen gemonteerd worden.” Afgelopen maand is ook al het houtwerk aan de buitenkant van de molen opnieuw geschilderd en rotte delen van het hout vervangen. “Als alles klaar is kan de molen er weer jaren tegen en zal deze weer menig rondje draaien.”De molen is iedere zaterdagmiddag van 12.30 – 16.00 uur geopend voor publiek en de toegang is zoals altijd geheel gratis.
Kijk voor mooie film opnames hier
De opnamen voor het filmpje zijn op 21 juni gemaakt door molenaar Walter Cornelissen. T.b.v. de Omroep Land van Cuijk.
De montage en de ingesproken tekst zijn gedaan door Gerard van de Buijs. De tekst is o.b.v. een interview met Walter Cornelissen.
Staan beide ook vermeld in de aftiteling van het filmpje. Totaal is 2:29 lang.
Walter is als de rechthebbende akkoord met vermelding op de website van de Molenstichting.
(Met dank aan Aart Mul en Walter Cornelissen)
Datum: 19-6-2023
Molen: Heimolen, Heimolendreef 24, 4715 TC Rucphen
Molenaar: Ronald Troost, Joep Lindner, Peter Jansen
In begin juni is de lange schoor en de staartbalk vervangen, de oude doen dienst als bank en leuning in een naastgelegen weitje.
De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Coppes.
Aansluitend word nu de gehele molen geschilderd, een klus die 10jaar geleden voor het laatst was uitgevoerd. De oude dame staat weer te stralen en kijkt de toekomst rooskleurig tegemoet.
(Met dank aan Peter Jansen)
Datum: 9-2-2023
Molen: Nooit Gedacht, Rimpelt 20, 5851 EJ Afferden (L)
Molenaar: Harrie Beijk, Harry Kaak, Appie Koenders
Molen Nooitgedacht in Afferden wordt gerestaureerd. Ondanks dat de molen net over de Brabantse grens in Limburg ligt wordt deze als lid van Molenvrienden van Land van Cuijk toch in onze restauratielijst opgenomen.
Molenmakers Beijk in Afferden is gestart met de al lang voorbereide restauratie van hun eigen molen, Molen Nooit Gedacht in Afferden.
Het voornemen was al lang om het gevlucht te vervangen, en om daarbij in plaats van de aanwezige Fauel Fokwielen nu Van Bussel-neuzen met regelkleppen te gaan plaatsen.
Ook de lange spruit was aan vervanging toe.
Vorige week heeft Beijk de oude roeden verwijderd en direct de nieuwe, door het bedrijf zelf vervaardigde gelaste roeden geplaatst.
Toen de kraan er toch stond, ook direct de lange spruit vervangen.
Deze week begonnen met ophekken en weer aanbrengen van de lange schoren.
(Met dank aan Aart Mul)
Datum: 20-9-2022
Molen: de Wilde, Nieuwe Rielsewg 39, 5051 PD Goirle
Molen: de Visscher, Molenstraat 80, 5051 LH Goirle
Molenaar: Koos Verwer
Activiteit:
Vervanging roeden molens in Goirle.
In september 2021 is tijdens doorlichting van de roeden van molen de Wilde en molen de Visscher, beide in Goirle, gebleken dat het niet verantwoord is hiermee te draaien.
Nu, een jaar verder, zijn de werkzaamheden gestart voor het vervangen van de roeden van molen de Wilde.
De roeden van molen de Visscher worden in december 2022 vervangen.
Molen de Wilde is voorzien van Van Bussel wieksysteem. Dit wordt hergebruikt in de nieuwe roeden. Evenals het hekwerk van één roede. Dit hekwerk is 3 jaar geleden vernieuwd. Het hekwerk van de andere roede is wel aan vervanging toe.
Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door de molenmaker.
De vrijwillige molenaars hebben ondertussen de zeilen laten repareren en vervolgens deze geïmpregneerd met Hydrolin.
Binnenkort zal molen de Wilde weer kunnen draaien. Dan zal tarwe worden gemalen niet alleen met behulp van elektrisch aangedreven koppel stenen maar ook met een koppel stenen aangedreven door windkracht.
Koos Verwer, vrijwillig molenaar Akkermolens Goirle
Datum: 12-9-2022
Molen: Laurentia, Hoberg 2A, 5763 BS Milheeze
Molenaar: Marius Verheijen, Gerry Verwegen
Activiteit:
Zaterdag 10 september werd bergmolen Laurentia te Milheeze officieel heropend na de
grote restauratie, die feitelijk al in het voorjaar van 2021 plaatsvond.
De restauratie behelsde het vervangen van de roeden door 2 nieuw geklonken roeden, nieuwe van Bussel stoomlijnneuzen, nieuwe
windpeluw, genoveerde lange spruit (oude Pot-roede) en nieuwe schoren, korte
spruit en staartbalk
Datum: 2-8-2022
Molen: De Roosdonck, Gerwenseweg 2, 5674 SG Nuenen
Molenaar: Mario Collombon
Activiteit:
(met dank aan molenaar Mario Collombon)
Datum: 6-12-2021
Molen: De Vooruitgang, Molenstraat 4b, 5441 Oeffelt
Molenaars: John Houben
Activiteit:
Op 20-09-21 zijn de roeden van deze molen gestreken zijn, om verdere reparatie van de buitenzijde van de romp mogelijk te maken. De roeden moeten sowieso vervangen worden vanwege ontdekte lasfouten eerder dit jaar.
Nadat het gevlucht verwijderd was, is er direct een steiger opgebouwd rond de gehele romp.
Daaromheen is vervolgens een wind- en regen werende omhulling aangebracht, om het voeg- en reparatiewerk aan de buitenkant van de romp ook bij slecht weer te kunnen voortzetten.
De vernieuwde belt is inmiddels al weer helemaal begroeid. Dat voorkomt afspoeling door regen.
Molen ‘De Vooruitgang’ staat mooi ingepakt in winterjas. Het project vordert gestaag !
(met dank aan Aart Mul en John Houben)
Datum: 30-11-2021
Molen: De Korenbloem, Vloetweg 1, 5841 AS, Oploo
Molenaar: Jan van Riet
Activiteit:
Grote schilderbeurt van de standerdmolen ‘De Korenbloem’ in Oploo.
Deze zeer oude molen( < 1663 ?) is waarschijnlijk rond 1845 in Oploo opnieuw opgebouwd, om daar ook een windmolen te hebben als de watermolen onvoldoende water had om te malen.
Daarvoor heeft hij twee standplaatsen gehad, de laatste in St. Michelsgestel.
Met de molen werd gemalen voor diervoeders, lange tijd door de Fa. Rutten.
Op een foto gemaakt in 1946 staat de molen nog in de kleuren wit met groene afbiezing, de groene zes-puntige ster en het opschrift “P. RUTTEN’s – OCHTENDVOER”
Bij de restauratie in 1966 kreeg de molen de rode kleur, met witte afbiezing, die hij tot begin 2021 behield. Een grondige schilderbeurt werd echter hard nodig.
Molenaar Jan van Riet heeft na een nauwgezet kleurenonderzoek eindelijk toestemming gekregen om de molen weer in de oude kleuren te laten schilderen.
Vastgoedonderhoud bedrijf Reijnders heeft dat in 2021 gerealiseerd, waarbij ook hier en daar slecht houtwerk is vernieuwd.
Helaas bleek in september dat er een scheur is ontstaan in één van de lange burriebalken, waardoor de molen moest worden stilgezet.
Oploo moet het dus nog even toen met alleen de nieuwe aanblik van hun molen.
(met dank aan Aart Mul en Jan van Riet).
Datum: 25-11-2021
Molen: De Onvermoeide, Hoevendijk 1, 4941 LP, Raamsdonksveer
Molenaar: Jos van Hamont
Activiteit:
De restauratie van stellingkorenmolen De Onvermoeide in Raamsdonksveer is in voorbereiding/uitvoering.
Molenbouwbedrijf Coppes uit Bergharen heeft van de gemeente Geertruidenberg opdracht gekregen om een aantal restauraties uit te voeren. Momenteel is Coppes bezig met de voorbereiding voor het vervangen van het gevlucht uit 1974. Hoewel niet zichtbaar bleek bij het doormeten van de roeden ter hoogte van de askop de stalen platen dusdanig te zijn verzwakt dat vervanging noodzakelijk is.
De twee 2 nieuwe, gelaste roeden met een roelengte 26 meter worden uitgevoerd in een z.g. “Brabants” model waarbij de zeilbreedte 1,85 meter zal worden terwijl de huidige breedte is 1,58 meter is. Ook de voorhekbreedte gaat van 43 centimeter naar 62 centimeter. De nieuwe roeden worden ook voorzien van nieuwe zeilen waarvan twee zeilen in bruin (voor de buitenroe) en twee zeilen in wit (voor de binnenroe) worden aangebracht.
Verder worden er nog een aantal reparaties uitgevoerd. Zo worden er een 3-tal balkkoppen polymeerchemisch hersteld en een 9-tal balkkoppen voorzien van een sleutelstuk.
Aan de eiken stelling uit 1974 worden zo’n 14 stellingplanken en 5 liggers en schoren vervangen. Aansluitend wordt er op vier stellingdelen een mastiekkraag, die aansluit op de bestaande goot aangebracht om de waterdichtheid van de romp onder de stelling te verbeteren. Op een aantal plekken worden tevens holle ruimtes in het metselwerk geïnjecteerd.
Aansluitend worden er een aantal kleine reparaties aan de vloerdelen, de dakbedekking, steenrondsel en het spoorwiel uitgevoerd. Ook de bliksemafleidingsinstallatie wordt gecontroleerd op onvolkomenheden en indien nodig hersteld waarna onze mooie Brabantse trots weer compleet d.w.z. bedrijfsvaardig opgeleverd wordt.
(Met dank aan molenaar Jos van Hamont)
Datum: 22-11-2021
Molen: De Hoop, Verlengde Molenstraat 1, 5437 BJ, Beers
Eigenaar: Bert Claasen
Activiteit:
Op 15 juni was het dan eindelijk zover dat de nieuwe kap, gebouwd door de huidige bewoner en eigenaar van deze molen, de heer Bert Claasen en Beijk Molenmakers in Afferden, geplaatst kon worden. Nadat de molen in 1960 buiten bedrijf was gesteld, en onttakeld in 1985, werd ook de geheel vervallen kap verwijderd. De molenromp raakt daarna steeds meer in verval.
Er is intensief geprobeerd om de ooit fraaie stenen stellingmolen uit 1840 weer volledig te restaureren. Dit bleek uiteindelijk financieel niet haalbaar. De vervallen romp is toen gekocht door de heer Claasen, die dicht bij de molen een bedrijf heeft dat gespecialiseerd is in onderhoud en vernieuwing van o.a. monumenten. Met toestemming van de RCE kon hij in 2012 beginnen met restauratie en realiseren van een woonbestemming. Dat was in 2020 grotendeels gerealiseerd.
Maar wat nog ontbrak was de kap. Er waren nog wel onderdelen van de oude kap, waaronder de houten molenas met insteekkop en het bovenwiel.
De nieuwe kap, die gezamenlijk werd gebouwd., was in mei klaar om te plaatsen.
Molen ‘De Hoop’ oogt nu weer als een waardig monument voor deze vroegere schors ( -run) en korenmolen bij het dorp Beers.
Datum: 20-9-2021
Molen: De Vooruitgang, Molenstraat 4b, 5441 Oeffelt
Molenaars: John Houben
Activiteit:
Molenaar Theo van Bergen. Door zijn tomeloze inzet werden deze roeden geplaats in 1987 en De Vooruitgang weer draaivaardig opgeleverd.
Nu liggen ze in het gras, naast de molen. Maar in juli 2022 zal De Vooruitgang weer helemaal maalvaardig zijn en weer met de Fauel fokwieken worden opgeleverd. Meer details zijn te lezen via onderstaande link:
Verwijderen van de roeden van De Vooruitgang in Oeffelt_ De Gelderlander -Maasland_ 17-09-2021
Datum: 18-9-2021
Molen: Zandwijkse molen, Uppelse Steeg 1, 4286 EZ Almkerk
Molenaars: Jan de Peuter, Marco van Steenis
Activiteit:
Zandwijkse molen heeft dit voorjaar een nieuw rietdek heeft gekregen.
Datum: 14-9-2021
Molen: Vervoorne molen, Schenkeldijk, 4251 PV Werkendam
Molenaars: Jan de Peuter, Dirk de Ruijter
Activiteit:
Restauratie Vervoorne molen nadert zijn voltooiing.
Op 25 november 2020 werden de roeden gestreken, schoren, spruiten en staartbalk verwijderd, voor wat de grootste restauratie zal blijken te zijn die de molen in zijn ruim 300-jarig bestaan meemaakt.
Het belangrijkste onderdeel van deze restauratie is het voorkomen van verder scheef zakken van de molen. Daarom zijn er 15 buispalen van 12m net voor de vorstperiode de grond in gegaan. Na de vorstperiode werd verdergegaan met de funderingswerkzaamheden en is de fundering aangehecht aan de veldmuren.
Gedurende het werk werd bedacht dat men het 8-kant misschien wel helemaal recht zou kunnen zetten op de veldmuren, dat gebeurde op 31 mei nadat op 18 mei de kap eraf getakeld was. In de winterperiode zijn ,in de werkplaats van Straver, onderdelen van de kruivloer en de overring die vernieuwd moesten worden, in orde gemaakt.
Op 15 juni is de kap weer teruggeplaatst en zijn de roeden gestoken waarvan de binnenroe een nieuw exemplaar is. De molen is nu zover afgewerkt dat het alleen nog wachten is op de metselaar, die het halve 8-kant van de veldmuren nog op moet metselen. (0-12cm)
Op donderdag 21 oktober is de officiële opening gepland, hierbij zullen 40 genodigden aanwezig zijn.
Als er mensen zijn die dat graag aanschouwen en niet bij de genodigden horen, bedenk dan dat de molen op die dag alleen per fiets of lopend te bereiken is. Vanaf A-27 carpool/busstation, de Tol is het 1 km lopen.
(Met dank aan molenaar Jan de Peuter)
Datum: 21-8-2021
Molen: Martinus, Molenstraat 24, 5835 AZ, Beugen
Molenaars: Harm van Es, Pieter Aarts, Marko Sturm
Activiteit:
In oktober 2019 heeft een gespecialiseerd bedrijf de roeden van de Martinus getest op lasfouten. Uit die controle is gebleken dat in een van de roeden een slechte contactlas van 8 cm zat. Gemeente Boxmeer heeft naar aanleiding van deze controle een order geplaatst bij molenmaker Beijk uit Afferden om nieuwe roeden voor de Martinus te maken. In de order zijn gelijk een aantal onderdelen opgenomen die ook vervangen moesten worden.
24 Juli 2021 was het zo ver en is Molenmaker Beijk begonnen met het vervangen van het gevlucht en de overige onderdelen. Gelijk zijn de korte en lange spruit vervangen. Volgens overlevering was de oude korte spruit nog origineel en was dus meer dan 150 jaar oud. De lange spruit was in 1995 vervangen. Beide waren aan vervanging toe.
Binnen 14 dagen is de molen voorzien van een nieuw gevlucht en nieuwe spruiten. Dat was natuurlijk alleen mogelijk doordat de hout- en metaal vakmensen van Beijk Molenmakers in de werkplaats in Afferderden( L.) al enkele maanden hebben gewerkt aan het gereed maken van de spruiten, de gelaste roeden, de hekkens en de nieuwe ‘Van Bussel’ neuzen. En alles bleek perfect te passen !
Petje af voor de molenmakers uit Afferden. Zonder het vakkundige hijswerk met een grote kraan van Jenniskens Kraanverhuur uit Beugen, was het ook allemaal niet zo mogelijk geweest. Na de bouwvak zullen de remkleppen en de klampen voor de zeilen nog geplaatst worden. Ook dan zullen er nog een aantal kruipalen vervangen worden.” We hopen dat de Martinus hiermee nu weer vele jaren kan draaien.
Datum: 14-4-2021
Molen: Laurentia, Hoberg 2, 5763 BS, Milheeze
Molenaars: Marinus Verheijen, Gerry Verwegen
Activiteit:
Bergmolen “Laurentia” in Milheeze heeft een restauratie ondergaan waarbij op 31 maart de nieuwe geklonken roeden zijn gestoken.
De werkzaamheden omhelzen:
- 2 nieuwe, geklonken roeden met Van Bussel stroomlijnneuzen en neusremkleppen (van 1944 tot 1965 heeft de molen ook al deze wiekverbetering gehad)
- Opvallend is de rood-wit-blauwe schildering op de stroomlijn. Sinds de jaren ’30 is dit op deze molen toegepast.
- Restauratie van lange spruit (een oude geklonken roede)
- Nieuwe windpeluw, korte spruit en lange en korte schoren
Op 14 april 2021 zijn de werkzaamheden voltooid en staat de molen er weer prachtig bij.
Datum: 25-2-2021
Molen: Zeldenrust, Burgemeester van Houtstraat 60, 6021 AW, Budel
Molenaars: E.C.G. Kees en R. Meijering
Activiteit:
Molenmaker Adriaens uit Weert heeft 2 maanden geleden de oude binnenroede gedemonteerd. Deze roede is een geklinknagelde POT roede (nr. 1868) uit 1900! Na restauratie is de binnenroede weer gestoken.
Meer informatie over de molen is te vinden op de Molendatabase: Zeldenrust
Datum: 25-2-2021
Molen: ‘t Nupke, molenakker 3, 5664 ET Geldrop
Molenaars: Frans Tullemans, Dave Royle, Willem Boender
Activiteit:
Molenmaker Adriaens uit Weert heeft op 25 februari 2021 beide gelaste roeden (zgn. Derckx roeden uit 1979) uitgenomen en deze voor een inspectie,reparatie en opknap naar zijn werkplaats gebracht. De spectaculaire activiteiten van de molenmaker trok ook de aandacht van de lokale krant. Lees het artikel daarover hier.
Geschiedenis
In 1843 is de molen gebouwd door Anthonij Sevens afkomstig uit het Belgische Overpelt. De molen werd gebouw op een stukje grond genaamd “Het Nupke” wat Brabants is voor nopje, knoopje of bultje. De molen zelf heeft nooit een naam gehad, totdat de eerste vrijwillig molenaar Vlemmix in de jaren ’70 van de 20e eeuw het een aardig idee vond de molen zelf die naam te geven. Meer achtergrond informatie over de molen is te vinden op de website van ‘t Nupke.
De molenbiotoop van het t’Nupke ondervindt veel hinder van de omliggende bebouwing. Men is voornemens nog meer te bouwen in de buurt van de molen. De molenaars strijden echter voor het laatste beetje wind.
Meer informatie over de molen is te vinden op de Molendatabase: ‘t Nupke
Voltooide molenrestauraties
Klik hier voor een fotoverslag van de restauraties die in de periode 2013-2015 zijn uitgevoerd.
2016: Over de restauratie van korenmolen Jan van Cuijk is hier een verslag te vinden.
2017: Het bijzondere restauratieverhaal van de Gemertse Volksvriend kunt u hier nalezen.
2018: Het verslag van de restauratie van molen De Arend te Wouw leest u hier.
2019-2020: Over de restauratie van Molen de Hoop te Bavel leest u hier.