Riet Meijer ontvangt het Lintje van Burgemeester M van Toorenburg van de gemeente Nuenen. Foto: Peet Wessels

Motivering.

De Molenstichting is een organisatie die zich inzet voor het behoud en herstel van molens en restanten van molens  en zorgt dat ze goed ingepast blijven in hun omgeving dit doet ze door hier aandacht voor te vragen bij overheden , te zorgen dat molens aandacht krijgen in de ruimtelijke ordening en dat er voldoende financiering is, ze bevorderd dat er subsidiemogelijkheden worden ontwikkeld en ze ondersteund individuele moleneigenaren .

Riet Meijer heeft bij al deze taken steeds een grote rol vervuld , vooral haar rol als kontaktpersoon tussen molenaars en overheden is van belang .

De afgelopen jaren heeft Riet Meijer zich onderscheiden door een tweetal projecten te bedenken , te ontwikkelen , draagvlak te organiseren , financiering te krijgen en opdrachten uit te zetten naar adviesbureaus 

Het betreffen :

A:Pilot project watermolenlandschappen in het groene woud ( 2017) hierbij zijn zg. waterpaspoorten geschreven voor de watermolens in het Dommeldal en een quick scan is gedaan naar verdwenen watermolens en het belang van watermolens in het landschap, watervoorziening en natuur beschreven. Dit heeft geleid tot een aantal documenten waar veel partijen mee werken en het project is afgesloten met een symposium .

B:watermolenlandschappen en klimaatadaptatie (2019) waarbij de kansrijke rol van watermolens aan de Dommel voor de grote opgaven van dit moment (klimaat, waterschaarste, verloren gaan van biodiversiteit, zichtbaar maken van erfgoed) wordt bestudeerd, uitgedragen en op 3 plaatsen wordt uitgevoerd. Hiervoor is vanuit de Rijksdienst cultureel erfgoed een zg. Erfgoeddeal afgesloten wat samen met de provincie en waterschap en andere partijen leidt tot een budget van meer dan 2 mln.

Zonder de volharding , gedrevenheid en belangeloze inzet van Riet Meijer waren deze projecten nooit van de grond gekomen