Bram Konings (links) en Kyeno Pajak zijn allebei 16 jaar en volgen de opleiding tot molenaar bij de molen van Etten-Leur. © Moreno Molenaar/Pix4Profs

BNdeStem 22 maart 2025

,,De techniek, het geluid, het draaien van die wieken. Machtig mooi”, zegt Kyeno Pajak (16). ,,Ik kom hier al sinds ik baby ben. Dit is mijn favoriet”, zegt Bram Konings (16). Beiden lopen stage bij Korenmolen De Lelie in Leur. Zondag werden de deuren geopend voor de West-Brabantse Molendag.

Steven van Beek

Etten-Leur

Al vele jaren komen de jongens heel graag over de vloer bij De Lelie. Ze kennen elkaar ook al van kindsbeen af, dankzij deze gezamenlijke interesse. Leeftijdgenoten die hier jarenlang iedere week weer hun ogen uitkeken en kennis opslurpten.

Nu werken ze er samen. Twee volstrekt verschillende types; de een met bravoure en een duidelijk beeld van de toekomst. De ander wat meer op zichzelf, met een intrinsieke wil beter te worden in wat hij doet.

Ze volgen een opleiding tot molenaar en daar hoort deze stage bij. ,,Mijn vader helpt hier ook als vrijwilliger, dus kom ik hier al heel lang. Je bent de hele dag lekker buiten bezig en het is toch een unieke baan. Wie werkt er nu op een molen? Ik vind het vooral heel leuk om mensen rond te leiden. Vragen te beantwoorden. Mensen mee te nemen in de wereld van molens”, zegt Bram.

Zeilen op de wieken

Kyeno heeft daar wat meer moeite mee. ,,Ik hou van de techniek. De zeilen op de wieken leggen. Dat lukt me al zelfstandig. Nu liggen er volle zeilen, maar het zouden bijvoorbeeld ook vier halve zeilen kunnen zijn. Als mensen vragen stellen, probeer ik die natuurlijk zo goed mogelijk te beantwoorden, hoewel ik dat moeilijk vind. Dat ben ik aan het leren.”

Fer van Bergen is een van de molenaars hier en helpt de jongens elke week te begeleiden. ,,Bram werkt hier al sinds zijn dertiende elke zaterdag. Hij zou de molen in principe al geheel zelfstandig kunnen draaien, maar dat mag vanwege zijn leeftijd nog niet. Pas als hij 18 jaar is mag hij het examen doen. We proberen hem nog heel veel theorie bij te brengen.”

Want dat leren de jongens ook op hun opleiding. Kennis van al die vijftien tot twintig soorten die in Nederland bestaan en hoe deze verschillen tot uiting komen. Niet alleen korenmolens dus. ,,Ik vind de Zwartenbergse molen ook geweldig. Zo midden in de polders, met dat water, al die krachten en hoe die molen dat allemaal verwerkt. Dat vind ik mooi”, zegt Kyeno.

Het zonnetje schijnt heerlijk deze zondag. ,,Het is altijd de eerste vraag die je stelt: het weer. Dat is vandaag perfect. Een beetje wind, droog, zonnetje, geen kans op onweer. We gaan vandaag zeker malen.”

Symbool van de Leur

Bram houdt van deze plek. Vanuit zijn slaapkamer heeft hij er uitzicht op. ,,Ik vind het een bijzondere molen, zo in een woonwijk. Het is toch het symbool van de Leur”, zegt hij.

Deze molen is een ideale leerschool, vindt Van Bergen. ,,Je kunt hier het volledige ambacht zelf doen. En we krijgen geen subsidie, dus we houden onze eigen broek op. Dat is goed om hier te leren. Ook om te zien dat dat gewoon kan.”

Er bestaat bij beide jongens geen twijfel wat ze later willen worden: molenaar. Van Bergen is trots dat Kyeno het vak hier leert. ,,Hij vond het moeilijk een stage te vinden. Weinig bedrijven wilden hem zo intensief begeleiden. Je ziet echt dat hij hier hartstikke veel leert.”

Supergraag doorleren

Bram volgt naast de molenaarsopleiding een VeVa-opleiding. ,,Ik wil nog supergraag doorleren en heb veel vertrouwen in de toekomst. Er is nog veel interesse voor het vak.”