De molen in Made kan met subsidie van provincie opgeknapt worden: ‘Het is een machtig mooi ding’

MADE/DEN BOSCH – Het regent euro’s voor restauratiewerk aan rijksmonumenten in Brabant. De provincie trekt in totaal ruim 4 miljoen euro uit voor het opknappen van oude kerken en andere beeldbepalende bouwwerken. Eén van de partijen die geld krijgt, is molen Hoop Doet Leven in Made.

Sjoerd Marcelissen 06-02-25, 12:00 Laatste update: 07-02-25, 14:52 BN/DeStem

De grootste bedragen die Brabant uitkeert zitten rond de 400.000 euro. De ‘hoofdprijs’ valt onder meer in Ravenstein, voor de restauratie van de koepel van de oude Luciakerk in het stadje. Er gaan ook bedragen van rond de vier ton naar het Regenthuis én het Zusterhuis in Den Bosch, de Nicolaaskerk in Helvoirt, de Theresiakerk in Waspik en het klooster van de Zusters van Liefde in Tilburg. Voor de restauratie en het schilderwerk van de Madese Molen Hoop doet Leven is er zo’n 250.000 euro.

Daar is Twan van Meel, sinds 2021 eigenaar van de molen, erg blij mee. ,,We kunnen de molen nu nog dit jaar opknappen en molenwaardig maken. Het metselwerk heeft achterstallig onderhoud. De wieken moeten vervangen worden, bij de kap zijn werkzaamheden nodig. We willen de molen terug in de oorspronkelijke staat brengen. Hij dateert van 1867.”

Van Meel is al jaren in Made bekend als de eigenaar van de Albert Heijn-supermarkt. De molen staat min of meer op het parkeerterrein van de winkel. ,,Als tegemoetkoming voor al het verkeer rond de supermarkt organiseren wij voor de buurt een buurtborrel. Dat hebben we een paar keer in de molen gedaan. We merken dat de molen van binnen vochtig is. Een molen is net een mens; hij moet blijven bewegen. Het is een machtig mooi ding.”

Opknappen heeft prioriteit voor Van Meel. ,,Daarna gaan we kijken hoe we de molen verder gaan invullen. Hij moet in elk geval weer gaan malen. Dit rijksmonument is een pronkstuk in onze gemeente en dat wil ik graag zo houden.”

Ook voor een opknapbeurt van de Coppensmolen in Zeeland ligt bijna drie ton klaar, net als voor herstelwerk aan de Oude Toren in Waalwijk. Met het geld draagt de provincie bij aan het behoud van de rijksmonumenten, ‘zodat het verhaal van Brabant ook voor toekomstige generaties behouden blijft’.

Er kwamen bij de provincie 36 aanvragen binnen voor een greep uit de geldpot. Veertien van deze projecten voldeden niet aan de voorwaarden voor subsidie, van de resterende projecten werden er uiteindelijk dertien ingeloot. Die mogen de bijna 4,3 miljoen euro van de provincie samen verdelen.