Nuenen, 23 november 2024-11-23
Beste deelnemers,
Wij kijken terug op een inspirerend veldatelier ‘Ontwerpen met een historische blik’. Mede dankzij RCE, STOWA en Dommeldal uit de Verf konden wij dit veldatelier organiseren. De aanleiding was dat cultuurhistorie vaak pas laat, soms té laat, in beeld komt bij gebiedsontwikkeling. Zo is bij de Landschaps-Ecologische Systeem Analyse (LESA) erfgoed een sluitstuk. Door het ‘om te keren’ en te starten met cultuurhistorie, kan de kennis die in het landschap en historische kaarten besloten ligt, worden benut voor betere oplossingen.
Samen met Suzanne Loen (Living Landscapes) heeft Hans de Mars (RHDHV) de ‘omgekeerde LESA’-aanpak uitgewerkt. Zij namen ons mee naar het Collse watermolenlandschap zodat we konden zien hoe watermolenlandschappen al oplossingen in zich dragen. Dankzij hen konden we in de workshop ontdekken hoe de methodiek werkt en wat zij kan betekenen bij gebiedsopgaven zoals natuurherstel en klimaatadaptatie. Het boeiende verhaal over de opgaven en uitdagingen binnen Dommeldal uit de Verf van Arie Ras van de gemeente Nuenen zorgde voor levendige discussies en een eerste aanzet tot oplossingen binnen de watermolenlandschappen van Opwetten en Hooidonk.
In de bijlage vindt u het verslag van het veldatelier, inclusief de evaluatie van de dag. Mocht u ons nog iets mee willen geven over de aanpak dan horen wij dat graag. Daar is ook gelegenheid voor tijdens het eindcongres dat we medio 2025 willen houden. Op het eindcongres delen we de resultaten, opgedane kennis en ervaringen die we afgelopen jaren hebben opgedaan bij de watermolens van Opwetten, Venbergen en Spoordonk.
Wij kijken ernaar uit u volgend jaar op het eindcongres te verwelkomen!
Met vriendelijke groet,
Namens de organisatoren van het veldatelier,
Riet Meijer (De Molenstichting Noord-Brabant)
Bekijk hier de korte samenvatting: Veldatelier Watermolenlandschap_artikel
Bekijk hier het volledige verslag: Veldatelier Watermolenlandschap_verslag