Bericht uit de Etten-Leurse Bode

ETTEN-LEUR – In september is het 25 jaar geleden dat de toen herbouwde molen De Lelie in gebruik werd genomen. Deze officiële ingebruikname werd verricht door de Commissaris van de Koningin Dhr. Houben. Hier willen wij op een bescheiden wijze bij stil staan tijdens het Brabants Erfgoedweekend op 9 en 10 september. 

De opening van het Brabants Erfgoedweekend zal worden gedaan door Wethouder René Verwijmeren op zaterdagmorgen 9 september om 10.00 uur bij onze jubilerende molen De Lelie.

Aandacht voor het beroep van molenaar
Tijdens dit weekend zal heel veel aandacht zijn voor het beroep van molenaar. Dit eeuwenoude beroep staat niet voor niets op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Het is het eerste Nederlandse erfgoed dat is opgenomen op deze lijst van Unesco. Wij beschikken over voldoende professionele molenaars om al u vragen te kunnen beantwoorden.

Ook is er een van onze molenaars die actief is in het bestuur van Het Gilde van Molenaars en kan u alles vertellen over de opleiding tot molenaar wat verzorgt wordt door dit Gilde.

‘Weekend van feest en cultureel erfgoed’

Zien, voelen, horen en ruiken
Op onze molen kunt u zien, voelen, horen en ruiken hoe wij de granen tot meel malen en uit het meel bloem halen met de buil. De buil is een soort van trommelzeef met een zeer kleine maaswijdte (220 micron) waardoor deze bloem zeer geschikt is voor o.a. pasta’s en pizza te maken.

Voor de kinderen hebben we educatieve materialen om de geschiedenis van graan naar meel te demonstreren. Natuurlijk ook voor alle andere recepten waar bloem voor nodig is.

Ook is uiteraard onze winkel ook geopend met onze producten. Uiteraard ontbreken de pannenkoeken niet

Poppentheater Jometteke
Op zondag 10 september hebben we speciaal voor de kinderen tot en met 6 jaar een passend bij dit erfgoedweekend een poppentheater. Een poppentheater en poppenkast is passend bij ons Nederlands erfgoed. Daarom is dat zo leuk dit te kunnen aanbieden aan de allerkleinste tijdens zo’n weekend van feest en cultureel erfgoed. De zitruimte is alleen voor de kinderen en is open om 13:15 uur en de voorstelling start om 13:30 uur. Gratis entree.

Bekijk het originele bericht hier