Gezellig bakken met meel van de molen: gezonder en leuker kunnen we het niet maken. Neem eens een pak meel mee van de molenaar, onthou de heerlijke geur van het pas gemalen meel, en laat daarna je keuken heerlijk ruiken naar vers gebakken brood, cake of koekjes. Hieronder vind je geregeld een leuk (nieuw) recept!

Molenkoek

Ingrediënten:

    • 200 gram speltbloem
    • 200 gram speltvolkorenmeel
    • 1 zakje bakpoeder (16 gram)
    • 2 flinke tl. kaneel
    • 1 flinke tl. koekkruiden
    • 1 tl. gemberpoeder
    • 500 ml melk
    • 200 gram honing

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een bakvorm, bijvoorbeeld een tulband, in. Meng alle droge ingrediënten. Voeg de melk en honing toe en meng goed door elkaar. Vul de bakvorm met het mengsel en bak in ongeveer 1 uur gaar in het midden van de oven.

 

Speltbrood

Ingrediënten:

  • 200 g bloem
  • 500 ml lauw water
  • 7 g droge gist
  • 500 g speltmeel
  • 150 g tarwemeel
  • 2½ tl zout

Dit brood maakt u met een starter of voordeeg. Dit is een snelle manier om een soort zuurdesem te maken. U maakt het op de volgende manier.

Bereidingswijze

Voordeeg: Roer 200 gram bloem, 200 milliliter water en 7 gram droge gist door elkaar in een grote pot of kom. Zet onafgedekt weg op een warme plek. Het deeg zal al snel beginnen te bubbelen en rijzen. Wacht tot het voordeeg is gerezen en weer gezakt naar zijn oorspronkelijke formaat; dit duurt een tot twee uur. Nu kunt u het voordeeg gebruiken. Brooddeeg: Meng alle ingrediënten en kneed het mengsel met de keukenmachine (met deeghaak) in tien minuten tot een soepel deeg. Laat het deeg zo’n drie uur rusten (langer mag ook, maar maximaal twaalf uur) op een warme plek. Sla de lucht uit het deeg en kneed het nog even kort door. Vorm een bol en laat het nog een uur rijzen op de bakplaat. Kerf het brood vóór het bakken aan de bovenkant in met een scherp mes om een kruisvorm te maken. Bak het brood dertig tot veertig minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden.